AKTUELNO

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević poručio je predlog izmena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama nije akcija protiv latinice, istakavši da nije reč o drakonskim merama, već o razumnoj korekciji koja ima za cilj da se sačuva ćirilično pismo.

Vukosavljević je gostujući u Novom jutru napomenuo da predložene izmene prvo idu na javnu raspravu pa tek onda u skupštinsku proceduru.

- Ministarstvo kulture i informisanja smatra da je vreme za ovakve mere, ovo su nisu drakonske mere, već mere razumne društvene korekcije - rekao je Vukosavljević i dodao da je ćirilica je sve manje u upotrebi.

- Smatramo da treba postovati Ustav Srbije. Treba uskladiti upotrebu jezika i pism i ukinuti jednu lažnu i nezgodnu distikciju, odnosno dualizam da postoji službena i javna uptreba - naglasio je minisrtar i dodao kaznene norme propisuje Zakon o prekršajima.

On je istakao da bi kazne trebalo da budu što niže, jer se ne može kaznenom politikom delovati na jedan takav fenomen.

- Ovo nije akcija protiv latinice, to je besmisleno i detinjasto govoriti, želimo da se sjedini službena i javna upotreba ćiriličnog pisma - objasnio je ministar.

Kako je rekao, predloženo je da ćirica bude u upotrebi tamo gde je država suvlasnik ili vlasnik preduzeća, zatim u medijima sa nacionalnom frekvenciji, kao i da u privredi uputstva, fakture, deklaracije budu na ćirilici.

Član Odbora za standardizaciju srpskog jezika Aleksandar Milanović je istakao da je u pitanju je samo predlog izmena i dopuna Zakona o jeziku i pismu, što je neka vrsta doterivanja postojećih rešenja, usklađivanja sa aktuelnom jezičkom praksom

Foto: RTV Pink

- Velika predrasuda u javnosti je da su ćirilica i latinica ravnopravne. Nikada nisu bile, ćirilica je nadređena i normano je da su zakonski akti uslašeni sa Ustavom Srbije koji propisuje njenu upotrebu - istakao je Milanović za TV Pink.

#Vladan Vukosavljević

#ćirilica

'